De ontwikkeling van diepvriesmaaltijden

bord met diepvries groeten

Deel deze blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gemaksmaaltijden groeien op dit moment erg in populariteit. Aanbieders van verse kant en klare maaltijden zijn er in overvloed en ook de grote grossiers bieden een steeds grotere variatie in het aanbod van de snel te bereiden voeding. Koelverse maaltijden nemen een groot deel in ten opzichte van het diepvriesassortiment. De gezonde trend wint het hier zelfs vaak van de prijs, maar kan een diepvriesmaaltijd nu gewoon niet net zo lekker zijn als een gekoelde maaltijd?

Wanneer u online zoekt naar diepvriesmaaltijden komt u in een enorm interessante wereld terecht. De variaties zijn eindeloos. BIO, vegan, glutenvrij of eiwitrijke sportmaaltijden, het aanbod is enorm. Ook de variatie in aanbieders levert interessante resultaten zoals restaurants en complete bezorgservices op maat. Diepvriesmaaltijden worden bij ouderen langs gebracht door vrijwilligers, door een eigen bezorgdienst of per post verstuurd na een online order. Wanneer het over gemak gaat dan hoeft u de maaltijd enkel nog te bereiden en op te eten.

De kwaliteit van diepvriesmaaltijden heeft vaak ook nog een slecht imago. ‘Is het wel gezond?’ of ‘Dat kan toch nooit lekker zijn?’ zijn vragen die vaak opkomen bij de gedachte aan een diepvriesmaaltijd. De feiten bewijzen echter het tegendeel. Door maaltijden in te vriezen behoudt het voedsel juist meer smaak, vitaminen en structuur. Koelverse maaltijden zijn daarentegen erg gevoelig voor derving, waardoor hier meer risico zit aan de versheid van een product.

Wat is shockvriezen?

Het shockvriezen van maaltijden is een techniek die de laatste jaren in opkomst is. In plaats van het geleidelijk invriezen van producten wordt bij shockvriezen een product binnen zeer korte tijd, en op zeer lage temperatuur, ingevroren. Hierdoor kunnen er geen ijskristallen ontstaan en behoudt een maaltijd gegarandeerd de kwaliteit die het na bereiden heeft. De ijskristallen die bij normaal invriezen ontstaan hebben een nadelige invloed op de structuur van voedsel en dus lijkt shockvriezen ook voor de toekomst een efficiënte en kwalitatieve manier van voedselconservering.

Ook de houdbaarheid van maaltijden wordt verlengd door het invriezen van een maaltijd. Waar een koelverse maaltijd vaak tot 5 dagen houdbaar is, en een ingevroren kliekje 2 á 3 maanden bewaard kan worden, kunnen (shock)gevroren artikelen enkele maanden tot zelfs een jaar goed blijven onder de juiste temperatuuromstandigheden. Een diepvriesmaaltijd achter de hand hebben in de vriezer is dus altijd een slimme oplossing voor de momenten wanneer de boodschappen op beginnen te raken.

diepvries groenten in metalen schaal

De verpakking ontwikkelt zich

Het oog wil ook wat, waardoor er door producenten, leveranciers en verkopers van gemaksmaaltijden ook steeds meer wordt geïnvesteerd in het verbeteren en verduurzamen van de verpakkingsmaterialen van een maaltijd. Waar in het verleden vaak rechthoekige plastic verpakkingen in het schap lagen, liggen er momenteel vrolijk ogende verpakkingen die een maaltijd meer beleving mee geven. Waar de grotere merken vaak het eindresultaat van een warme maaltijd tonen, ligt de focus bij de kleinere aanbieders vaak op het zo vers mogelijk uitbeelden van het product. U ziet daadwerkelijk wat er op uw bord komt, en dat geeft vaak een wat vertrouwelijker idee dan een statische afbeelding op een kartonnen doos.

Ook het materiaal van de verpakking wordt momenteel een steeds belangrijker onderdeel van de keuze van de consument voor een product. In het kader van duurzaamheid komt u de meest uiteenlopende maaltijdverpakkingen tegen van gerecycled plastic en karton tot compleet biologisch-afbreekbare verpakkingen. De welbekende keurmerken lijken een steeds grotere invloed te krijgen op het imago van de maaltijden en de leveranciers pronken hier dan ook graag mee op hun website en verpakkingen. Naast smaak is er dus ook voor de milieubewuste consument een ruim en gevarieerd aanbod.

De voordelen van een diepvriesmaaltijd

Dat diepvriesmaaltijden dus net zo lekker kunnen zijn als de koelverse maaltijd is zeker een feit. De markt is enorm in opkomst en naast de variatie in het aanbod wordt er ook continu ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid en innovatie van de producten zelf. Een teken dat diepvriesmaaltijden zeker serieus moeten worden genomen in het landschap van gemaksmaaltijden, en dat ook zeker gedaan wordt.

Eigenlijk heeft een diepvriesmaaltijd dus, naast dat deze gewoon erg lekker kan zijn, enorm veel voordelen.

  • De kwaliteit van het voedsel is goed dankzij het behoudt van smaak en structuur door invriezing
  • Vaak heeft de diepvriesmaaltijd een zeer korte bereidingstijd ten opzichte van het zelf moeten koken van een maaltijd
  • Het aanbod is enorm gevarieerd en blijft zich continu ontwikkelen, waardoor er voor iedere smaak wel iets te vinden is
  • De maaltijden zijn vrijwel overal verkrijgbaar, zowel fysiek in de winkel als online
  • Door de uitgebreide logistieke mogelijkheden hoeft u dus zelfs de deur niet meer uit. Maaltijden komen diepgevroren per bezorger of zelfs per post
  • Diepvriesmaaltijden zijn over het algemeen goed betaalbaar ten opzichte van koelverse maaltijden, dus scheelt het ook in de portemonnee

Bent u dus benieuwd geworden en wilt u een diepvriesmaaltijd gaan proberen. Laat u dan eens verrassen door het enorme kwalitatieve, gevarieerde, inspirerende en smakelijke aanbod wat er te vinden is op dit gebied. We weten zeker dat de vooroordelen over deze maaltijden voor altijd zullen verdwijnen.

Ontvang een vrijblijvend advies

Laat geheel vrijblijvend uw telefoonnummer achter en wordt door de meest geschikte maaltijdservice gebeld over de mogelijkheden.

Ontdek meer verhalen

blog

Goede voornemens

Heeft u dit jaar goede voornemens, bijvoorbeeld (nog) gezonder eten? Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen alweer na 2 weken stoppen met hun goede

Snel een maaltijdservice vinden…

Wilt u eenvoudig, snel en vrijblijvend een advies ontvangen? Laat dan uw gegevens achter en de meest geschikte maaltijdservice belt u op!