Gezellig samen eten is voor iedereen belangrijk

bruine tafel met eten burger tomaten saus patat

Deel deze blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Het is goed om samen met elkaar te eten, in het bijzonder voor kinderen en jongvolwassenen. Het samen eten is het moment om met elkaar de dag door te nemen, lekker te kletsen en een gezonde maaltijd te eten. Natuurlijk is het geen probleem het gezond eten niet lukt en er gekozen wordt om een makkelijke maaltijd thuis te laten bezorgen. Het is ook heel goed mogelijk dat het samen eten niet lukt, omdat de één vroeg moet sporten en de andere laat uit werk komt. Dan is het een idee om kant en klare maaltijden te kopen en eten en het samen eten in het weekend te doen. Het is belangrijker dat in het weekend iedereen gemoedelijk aan tafel zit, dan dat er tijdens de drukte van doordeweeks iedereen gehaast aan tafel zit.

Goed voor iedereen

Gezellig met elkaar eten is niet alleen goed voor gezinnen, maar eigenlijk voor iedereen. Het is een uitstekende manier om de sociale contacten te onderhouden, normen en waarden aan elkaar over te brengen en buren, vrienden en familie beter met elkaar te verbinden. Het belangrijkste is misschien nog wel, dat het een ontspannen en gezellig moment is, waardoor mensen zich echt beter voelen. Dit is ook het geval in verpleeghuizen, wanneer ouderen die altijd met een bord op schoot eten, aan tafel worden gebracht voor een warme maaltijd, voelt ruim 80% van de ouderen zich minder depressief en eenzaam.

Eten door de jaren heen

Sinds het jaar 0 eten mensen, gezellig en gezamenlijk met elkaar aan tafel. Later in de middeleeuwen aten mensen ook samen met buren, personeel en deelden ze borden, mes en vork met elkaar. Het begint in de negentiende eeuw steeds gebruikelijker te worden om samen met het gezin te eten. De familiemaaltijd begint een bekend fenomeen te worden. Deze familiemaaltijd is oorspronkelijk ontstaan met een opvoedend en gedisciplineerd doel. In de periode die volgt, veranderd dit steeds meer in een ongedwongen sociaal moment. De warme maaltijd wordt een moment waar ouders en kinderen samenkomen om dagelijks bij te praten, de dag door te nemen, maar voornamelijk te genieten van elkaar.

In de twintigste eeuw doet de televisie zijn intreden in een groot gedeelte van de families en krijgt de eetkamer concurrentie van de zitkamer. De televisie wordt steeds meer het centrale punt in het gezinsleven. Daarnaast veranderd ook de samenleving in een sneltrein vaart en dat zet druk op onze eetgewoontes. Steeds vaker werken beide ouders en is het koken en het boodschappen doen een steeds grotere uitdaging en minder vanzelfsprekend. 

Eetgewoontes van vandaag

Steeds meer Nederlanders eten elke dag de warme maaltijd zonder gezelschap thuis op. Deze verandering is het gevolg van het groeiende aantal eenpersoonshuishoudens en de individualisering van de samenleving, wat er direct voor zorgt dat steeds vaker mensen alleen eten. In 75% van de gevallen eten Nederlanders de warme maaltijd, gezellig met anderen. Bij het ouder worden, wordt het percentage dat gezamenlijk eet, steeds lager. Dus steeds meer ouderen eten de warme maaltijd alleen, wat eenzaamheid veroorzaakt en wat een groot probleem is. 

Vraag elke willekeurig persoon of ze liever samen eten of liever alleen. Bijna iedereen die u vraagt zal er voor kiezen dat de warme maaltijd samen gegeten wordt.

Tips voor ouderen om samen te eten

Niemand vindt het leuk om alleen te eten, daarom zijn er een aantal manieren, om dit voorkomen of te minimaliseren. Het is mogelijk om familie uit te nodigen om te komen eten. Is het zo dat de ouder fit ouder wordt door een gezonde levensstijl dan is het een idee om ze elke week uit te nodigen. Elke week weer, op een vaste dag, wordt er heerlijke gekookt. Dit is een win-win situatie, de senior heeft gezelligheid om zich heen en de familie hoeft zich geen zorgen te maken over de warme maaltijd. Is het koken een iets te grote uitdaging, dan is het ook een idee, om heerlijke kant en klare maaltijden bij een maaltijdservice te bestellen. Het is daarnaast ook mogelijk om samen een lekker gerecht uit te kiezen en die klaar te maken met zijn allen.

Woont de familie niet in de buurt, is er geen familie of mist de goede relatie? Dan is het nodig om verder te kijken en andere mogelijkheden te bekijken. Het is mogelijk om sociale contacten dichterbij huis te zoeken en te vinden. Het is mogelijk om de buren uit te nodigen of vrienden van de vereniging. Zo heeft iedereen een gezellige avond en zijn er mooie verhalen over de tafel gegaan.

Is het uitnodigen van mensen of het koken een probleem? In veel gemeentes worden door plaatselijke organisaties open eettafels georganiseerd, waar vaak op wekelijkse basis, tegen een kleine vergoeding mee gegeten kan worden. Hier wordt gezellig samen gegeten en ontstaan nieuwe contacten en vriendschappen.

Ga op stap, zoek de gezelligheid op en zorg voor meer plezier aan de eettafel.

Ontvang een vrijblijvend advies

Laat geheel vrijblijvend uw telefoonnummer achter en wordt door de meest geschikte maaltijdservice gebeld over de mogelijkheden.

Ontdek meer verhalen

blog

Stamppot is een oer-Hollands gerecht, toch?

Stamppot is een oer-Hollands gerecht, toch? Niets is minder waar, want het recept kregen we uit veel Zuidelijker windstreken. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog rond 1574

blog

Eetweetje venkel

Wortelen, spinazie en broccoli zijn groentes die we veel in de keuken zien, maar aan venkel wordt niet zo snel gedacht. Terwijl venkel een hele

Snel een maaltijdservice vinden…

Wilt u eenvoudig, snel en vrijblijvend een advies ontvangen? Laat dan uw gegevens achter en de meest geschikte maaltijdservice belt u op!