Het verliezen van de eetlust bij ouderen

twee handen die elkaar vasthouden één oudere hand en één jongere hand

Deel deze blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De eetlust wordt geregeld door een groot aantal factoren in het menselijk lichaam. Het is uitermate complex en werkt samen met hormonen, darmsignalen en de hersenen, die ook de smaak, geur en het gezichtsvermogen regelen. Als u trek krijgt, wanneer u honger heeft, maar vol zit, wanneer het lichaam verzadigd is. U bent verzadigd op het moment dat de voedselinname voldoende is om de bloedsuikerspiegel op het juiste niveau te houden en genoeg energie kan leveren voor de komende uren. Bij ouderen komt het vaak voor dat in de loop van de jaren de eetlust afneemt. Deze afname gaat op een geleidelijke manier en u ontwikkelt na een groot aantal jaren, hierdoor een slechte eetgewoonten. 

Ouder worden

Op het moment dat u ouder wordt, wordt het voor het lichaam steeds moeilijker om veel lichaamsfuncties te regelen. Het metabolisme is één van deze lichaamsfuncties en hier wordt het eetlust door beïnvloed. Dit leidt in veel gevallen tot problemen met het energieniveau en is een reden dat u zich sneller moe zal voelen. Echter wordt de eetlust door een aantal verschillende factoren geregeld.

   1. Het minderen worden van de zintuigen bij het ouder worden, zal ook de smaak, de geur en het zicht beïnvloeden, wat normaliter zorgt voor een hogere eetlust. Dit valt dus bij het ouder worden weg.
   2. Hoe ouder u bent, hoe minder actief u wordt. De jongvolwassene zijn sportiever en vaker in beweging, of dit nu een keuze is of het te maken heeft met uw lichaam. Het kan zijn dat u minder energie heeft of dat u lichamelijke mankementen heeft. Bij een lagere energiebehoefte betekend indirect dat u minder voeding nodig heeft, waardoor de eetlust zal afnemen.
   3. Het is ook mogelijk dat u nog wel de eetlust heeft, want u wilt nog wel graag eten, maar dat het kauwen, slikken en verteren van het voedsel met de jaren steeds lastiger is geworden. Dit zal er voor zorgen dat u vanzelf minder gaat eten.

Hoewel geen van bovenstaande factoren “normaal” is, is het wel dat bijna iedereen die ouder wordt te maken krijgt met deze klachten. Dit zorgt er dan ook voor dat de meeste mensen, deze klachten accepteren als onderdeel van het ouder worden.

Abnormaal verlies van de eetlust

In een heel aantal gevallen wordt het gebrek van eetlust geassocieerd met hele specifieke ziekten of het gebruik van medicatie. Het hoeft niet altijd een teken te zijn van leeftijds gerelateerde veranderingen in het ouder wordende lichaam, zoals we hierboven hebben beschreven. Het gebrek aan eetlust heeft niet altijd een directe oorzaak, want het komt voor bij een groot aantal ziekten. Dus niet alleen bij fysieke problemen in de darmen, het metabolisme, de hormonen of de hersenen. 

Oorzaken van het verlies van eetlust

Hoewel er veel ziekten zijn die het gebrek aan eetlust kunnen veroorzaken, moeten ouderen opletten met een aantal aandoeningen die waarschijnlijker zijn bij het ouder worden. Dit zijn bijvoorbeeld:

   • Hartfalen
   • Nierfalen
   • Chronische leverziekte
   • Kanker
   • COPD

Het is niet dat alle aandoeningen die bijdragen aan het teruglopen van uw eetlust, fysieke kwalen zijn. Het is ook heel goed mogelijk dat uw emotionele gemoedstoestand invloed heeft op uw eetlust. Indien u last heeft van verdriet, depressie of dementie, dan is het ook mogelijk dat deze zaken invloed hebben op uw eetlust. Daarnaast is het heel goed mogelijk dat ouderen, die vaak een grote hoeveelheid medicijnen slikken voor een aantal chronische ziekten, een verminderde eetlust ervaren door het gevolg van de medicijnen en de bijwerkingen.

bruine tafel met ontbijtgranen framboos aardbei melk en twee lepels

Het opwekken van de eetlust

Er is geen specifieke oplossing voor het opwekken van de eetlust bij ouderen. De behandeling moet dan ook specifiek gericht worden op de oorzaak en zo is het mogelijk dat de eetlust terugkomt. In een aantal gevallen waar het verliezen van de eetlust niet terug te herleiden is naar een ziekte, kunnen een paar eenvoudige tips helpen de eetlust op te wekken en te verbeteren of in ieder geval de problemen die ontstaan bij een slechte voedingsgewoonte kunnen worden vermeden.

   • Eet regelmatig uw maaltijden, ook als u geen honger hebt. Kleine maaltijden is ook mogelijk. Lukt het niet om elke dag te koken, bekijk dan de mogelijkheden van een kant en klare maaltijdservice.
   • Combineer uw favoriete eten, met eten wat u minder lekker vindt. Zo beschikt u over een uitgebalanceerd dieet.
   • Vermijd zoveel mogelijk zoet en vezelrijk voedsel. Deze zorgen ervoor dat u lang het gevoel heeft dat u vol zit. Het is dan ook verstandig om deze voedingsmiddelen met mate te eten.
   • Spreek met een diëtist een voedingsschema af. 
   • Onthoud de impact van het overslaan van maaltijden of het eten van kleine maaltijden. Dit zal bijdragen aan het te weinig binnenkrijgen van de juiste nutriënten. Dit bewustzijn kan een verandering in eetgewoonten vereisen, ondanks dat u weinig eetlust heeft.
   • Ga een goed stuk lopen voor het avondeten, zodat u honger krijgt en zo de eetlust opwekt.
   • Vermijdt het drinken van koffie, thee en frisdranken, omdat deze uw eetlust kunnen verstoren.

Ontvang een vrijblijvend advies

Laat geheel vrijblijvend uw telefoonnummer achter en wordt door de meest geschikte maaltijdservice gebeld over de mogelijkheden.

Ontdek meer verhalen

blog

Eetweetje venkel

Wortelen, spinazie en broccoli zijn groentes die we veel in de keuken zien, maar aan venkel wordt niet zo snel gedacht. Terwijl venkel een hele

blog

Mag u vis samen met spinazie eten?

Mag u vis samen met spinazie eten? Ja, dat mag! Er is lange tijd geadviseerd om vis niet in combinatie te eten met nitraatrijke groenten

Snel een maaltijdservice vinden…

Wilt u eenvoudig, snel en vrijblijvend een advies ontvangen? Laat dan uw gegevens achter en de meest geschikte maaltijdservice belt u op!