Hoe herken ik ondervoeding bij ouderen

grijze tafel met een wit bord met kip wortel tomaat sla en ei

Deel deze blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Het kan iedereen gebeuren, maar bij het ouder worden is het een zaak die goed in de gaten gehouden moet worden. Het ontstaan van ondervoeding, door het gebrek aan voldoende voedingsstoffen in het lichaam. Bij ouderen ontstaat ondervoeding op het moment dat het lichaam de voedingsstoffen niet opneemt die nodig zijn voor het lichaam, niet omdat ze niet voldoende eten. Bij het ouder worden veranderd de voedingsbehoeften en wordt de voedingsbehoefte steeds complexer.

Wat veranderd er bij het ouder worden

Ouderen worden met de jaren steeds minder actief, hun metabolisme vertraagt, de energiebehoefte van het lichaam daalt en als gevolg daarvan moeten ze minder eten. Het vermogen van oudere volwassene om veel voedingsstoffen op te nemen en te gebruiken, neemt steeds verder af. Dit zorgt ervoor dat de voedingsbehoefte juist steeds sterker toenemen.

Ouderen boven de 70 hebben andere voedingsbehoeften dan mensen die boven de 65 zijn. Ook is het dan chronische aandoeningen en medicijnen de voedingsbehoeften beïnvloeden, wat ervoor kan zorgen dat de voedingsstoffen niet optimaal worden opgenomen. Daarnaast zijn er een aantal oorzaken die ondervoeding bij ouderen kan veroorzaken, denk hierbij aan dementie, depressie, een sociaal isolement, het onvermogen om boodschappen te doen, alcohol gebruik en onduidelijkheid over dieetproblemen. Hoe ouder, hoe moeilijker het wordt om het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen.

Hoe kan ik zien dat een ouder ondervoed is

Om te zien of iemand last heeft van ondervoeding, zijn er een aantal zaken waar rekening mee gehouden kan worden. Wordt de gehele maaltijd opgegeten of lijkt de eetlust volledig verdwenen en blijft een groot gedeelte van de maaltijd op het bord liggen? Valt het u op dat er een grote afname van gewicht is. Past de kleding niet goed meer, ziet degene er mager uit, heeft degene een droge, grijze huid en is er last van gesprongen lippen?

Naast de grote zichtbare veranderingen, wordt ook de algemene gezondheid steeds minder. Onvoldoende voedingsstoffen zorgt ervoor dat er slechte wondgenezing plaats vindt, er gemakkelijke blauwe plekken ontstaan en er snel problemen met het gebit ontstaan. Ook ontstaan er maagklachten, diarree, een opgeblazen gevoel en een groot aantal andere problemen.

Op het moment dat er nieuwe medicijnen worden voorgeschreven, is het goed om de eetlust goed in de gaten te houden. Sommige medicijnen zijn slecht voor de huid, en zorgen voor problemen van de spijsvertering en opname van de voedingsstoffen. Ziet u deze bijwerkingen? Neem dan contact op met de arts om te kijken naar de mogelijkheden.

Ja, het is ondervoeding

Als u denkt dat er ondervoeding plaats vindt, dan is het belangrijk om snel te handelen. Neem contact op met zijn of haar arts, geef door wat uw zorgen zijn en vraag wat u het beste kunt doen om de problemen op te losten. De arts zal u op de juiste manier informeren, zodat de problemen op de juiste manier opgelost kunnen worden.

Ontvang een vrijblijvend advies

Laat geheel vrijblijvend uw telefoonnummer achter en wordt door de meest geschikte maaltijdservice gebeld over de mogelijkheden.

Ontdek meer verhalen

blog

Eetweetje venkel

Wortelen, spinazie en broccoli zijn groentes die we veel in de keuken zien, maar aan venkel wordt niet zo snel gedacht. Terwijl venkel een hele

blog

Mag u vis samen met spinazie eten?

Mag u vis samen met spinazie eten? Ja, dat mag! Er is lange tijd geadviseerd om vis niet in combinatie te eten met nitraatrijke groenten

Snel een maaltijdservice vinden…

Wilt u eenvoudig, snel en vrijblijvend een advies ontvangen? Laat dan uw gegevens achter en de meest geschikte maaltijdservice belt u op!