Deze maaltijden zijn er in twee soorten. Wel of niet gepasteuriseerd. Koelverse maaltijden die niet gepasteuriseerd zijn, worden iedere week vers bereid en vervolgens zuurstofarm verpakt. Doordat er geen zuurstof in de verpakking zit, zijn deze maaltijden vaak een week houdbaar in de koelkast. Niet gepasteuriseerde koelverse maaltijden kunnen dan ook voor maximaal een week tegelijk worden geleverd.
Koelverse maaltijden die worden gepasteuriseerd, worden na het bereiden nogmaals verhit in de verpakking. Tijdens het verhitten worden bacteriën in de maaltijd vernietigt, waardoor deze vaak enkele weken kunnen worden bewaard in de koelkast. Bijna alle maaltijden die bij supermarkten verkrijgbaar zijn en in het koelschap liggen zijn gepasteuriseerde koelvers maaltijden. Gepasteuriseerde koelvers maaltijden worden vaak voor 1 tot 2 weken tegelijk geleverd. De versbeleving tussen gepasteuriseerde en niet gepasteuriseerde koelvers maaltijden kan soms behoorlijk groot zijn, maar verschilt over het algemeen per product.