Stamppot is een oer-Hollands gerecht, toch?

Deel deze blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Stamppot is een oer-Hollands gerecht, toch? Niets is minder waar, want het recept kregen we uit veel Zuidelijker windstreken. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog rond 1574 waren het de Spaanse bezetters die in Leiden hebben gezorgd voor het ontstaan van de stamppot. Zij aten namelijk, naast paella, een eenpansgerecht van wortelen, pastinaak, uien en vlees. Dit gerecht kwam later bij de Nederlanders bekend te staan als hutspot.

In het gerecht zat dus pastinaak en geen aardappel. Want die befaamde piepers kwamen pas zo’n 300 jaar later naar Nederland, wederom met behulp van de Spanjaarden. Zij ontdekten de plant namelijk in Zuid-Amerika. Pas in de negentiende eeuw werd de aardappel zo populair dat dit de vervanger werd van de pastinaak.

Na de komst van de aardappel dook iedereen de keuken in! Het hutspot recept werd uitgebreid met andere groenten, zoals zuurkool, boerenkool en gestoofde peren. Van echte stamppot was echter nog geen sprake, want het gerecht was toen nog een verzameling van herkenbare groenten. Pas 100 jaar geleden verscheen de stamppot zoals wij hem nu kennen.

Dus stamppot is misschien niet het eeuwenoude nationale gerecht van Nederland, maar het is wel ontzettend lekker! Op een regenachtige herfstdag een lekkere stamppot met een rookworst eten, dat wil toch iedereen?

Ontvang een vrijblijvend advies

Laat geheel vrijblijvend uw telefoonnummer achter en wordt door de meest geschikte maaltijdservice gebeld over de mogelijkheden.

Ontdek meer verhalen

blog

Goede voornemens

Heeft u dit jaar goede voornemens, bijvoorbeeld (nog) gezonder eten? Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen alweer na 2 weken stoppen met hun goede

Snel een maaltijdservice vinden…

Wilt u eenvoudig, snel en vrijblijvend een advies ontvangen? Laat dan uw gegevens achter en de meest geschikte maaltijdservice belt u op!