Subsidies voor de maaltijden

Wat is er mogelijk in uw gemeente

Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden van subsidies en kortingen die beschikbaar zijn in Nederland. De hulp die een subsidie of korting u biedt, maakt het bereikbaarder om een verse kant en klare maaltijd te bestellen, zodat u gezond, lekker en veilig in uw eigen huis kunt genieten van een warme maaltijd.

Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)

In Nederland moeten de gemeenten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning via de WMO, zodat u zolang mogelijk thuis kunt blijven wonen. De WMO biedt algemene voorzieningen en maatwerk voorzieningen. De algemene voorzieningen zijn vrij toegankelijke diensten of activiteiten. Is het nou zo dat deze voorzieningen niet voldoende hulp bieden? Dan is het zo dat maatwerk voorzieningen de oplossing kan bieden voor het probleem. Deze maatwerk voorzieningen zijn diensten of zaken die precies zijn afgestemd op de persoonlijke situatie van de inwoner. 

Om gebruik te kunnen maken van maatwerk voorziening, heeft de inwoner een zorgindicatie nodig. Indien de zorgindicatie aangeeft dat een inwoner niet zelfstandig in staat is om de dagelijks te koken, dan kan de WMO uitkomst bieden door een bijdrage (subsidie) aan te bieden voor het inkopen van de maaltijden aan huis. Ook zijn er nog een groot aantal andere voorbeelden, denk bijvoorbeeld aan vervoerservice, schoonmaakhulp of klussendienst.  

schaal met vegetarisch eten

Kortingspassen

In een aantal gemeentes in Nederland zijn er kortingspassen beschikbaar, die worden verstrekt aan senioren of mensen met een laag inkomen. Het is met deze pas mogelijk om korting te ontvangen op een tal van zaken, zoals het lidmaatschap van een vereniging, het bezoeken van een evenement of het bestellen van kant en klare maaltijden. Om in aanmerking te komen voor een kortingspas moet je aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen verschillende per gemeente , maar ook de organisaties en bedrijven waar de kortingspassen gelden verschillen per gemeente. Soms geldt de korting alleen op uitjes en lidmaatschappen, terwijl in andere gevallen het juist gaat om korting op de eerste levensbehoeftes. Bij de meeste gemeentes is het een combinatie van beiden. 

De organisaties kunnen zichzelf vaak aanmelden bij de gemeente om via de kortingspas korting aan inwoners van gemeente te bieden. De kortingspassen hebben vaak richtlijnen waar een organisatie en de aangeboden korting aan dient te voldoen om zich te kunnen aanmelden. 

Het kan ook andersom. Het is mogelijk dat een inwoner met kortingspas bij de gemeente aangeeft dat hij of zij graag ziet dat een organisatie korting aanbiedt middels de kortingspas. Op het moment dat de gemeente vindt dat de organisatie past bij de richtlijn van de kortingspas, kan er contact gezocht worden met de organisatie om toegevoegd te worden aan het aanbod. Het is uiteraard ook mogelijk dat de inwoner aangeeft bij de organisatie, dat men zich aansluit bij de kortingspas. Het is voor de organisatie dan mogelijk om te overwegen of ze hier gehoor aan geven.

Welke kortingspassen zijn er

In Nederland zijn er een aantal gemeentes die kortingspassen aanbieden. Op deze pagina wordt er een zo compleet mogelijk overzicht gemaakt, die u kan helpen bij het vinden van de juiste kortingspas. Mist u een kortingspas of heeft een aanvulling? Stuur ons dan een tip!

Vind de juiste maaltijdservice

Snel een maaltijdservice vinden…

Wilt u eenvoudig, snel en vrijblijvend een advies ontvangen? Laat dan uw gegevens achter en de meest geschikte maaltijdservice belt u op!