Kent u deze 10 oud hollandse gerechten

pan met stamppot, uien, bieslook

Deel deze blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

In de loop der jaren verdwijnen een groot aantal gerechten uit de keuken. Om deze gerechten niet te vergeten, die uit de tijd stammen dat oma nog grootmoeder werd genoemd, volgen 10 oerhollandse gerechten. Als er één ding was, dat grootmoeder kon, was het hongerige monden voeden.

Stamppotten

Iedereen is bekend met de stamppot andijvie, stamppot boerenkool, stamppot hutspot en stamppot zuurkool. Het kenmerkende aan een lekkere stamppot is dat alle ingrediënten in één pan gaar worden gekookt. Op het moment dat het de pan is afgegoten, is het tijd om de ingrediënten goed door elkaar te stampen. Hier komt ook de naam stamppot vandaan. 

Nu is het tijd om de stamppot op te scheppen op het bord en in het midden een kuiltje te maken. Hier gaat de jus in en kunt u genieten van een stuk rookworst of draadjesvlees. Dit vlees wordt er vaak bij gegeten. Zo heeft u een echt Nederlands gerecht. Dit gerecht is ook bekend in Belgie,  maar dan onder de naam stoemp. 

Erwtensoep

Het is waarschijnlijk de allerbekendste…..de erwtensoep. In veel families wordt dit ook wel snert genoemd. Hoe de erwtensoep gemaakt wordt, verschilt nogal per grootmoeder. De basisingrediënten zijn spliterwten, knolselderij en prei, maar veel recepten bevatten ook aardappels, wortelen en uien. 

De erwtensoep is een dikke soep en is dan ook zeker een stevige maaltijd. De soep werd vroeger gegeten met roggebrood met boter, katenspek of kaas. Zo gaat u helemaal terug in de tijd.

Zoervleis

De term zuurvlees is waarschijnlijk eigenlijk iets bekender, maar de term zoervleis komt uit Limburg en is een streekgerecht. Dit gerecht werd vroeger gemaakt van paardenvlees, maar tegenwoordiger gebeurd het vaker met rundvlees. 

De naam van het gerecht komt door het marineren van het vlees. Wat wel opvallend is dat het vlees niet zuur is, maar veel zoeter dan verwacht. Dit ontstaat door het neutraliseren van het azijn door stroop en peperkoek. Daarnaast geven het laurierblad, jeneverbessen, tijm en uien dit gerecht een typerende smaak. Het gerecht wordt compleet gemaakt met aardappelpuree, patat of wortelen.

Filosoof

Het gerecht filosoof is een parel voor de studenten. Dit gerecht is namelijk van origine op basis van restjes vlees, aardappelen en uien. Dit eenvoudige ovengerecht bestaat uit rundvlees, aardappelen, uien en kruiden, daarnaast word er aardappelmoes bij geserveerd. 

Dit zijn niet de enige ingrediënten, want u kunt er lustig op los filosoferen en er van alles aan toevoegen. Dit is waar de naam vandaan komt en is dan ook een ideaal gerecht om van de restjes af te komen.

Hete bliksem

Het gerecht is qua naam heel bekend, maar waar de naam vandaan komt, is niet helemaal bekend. Wel is de verwachting dat de naam komt, doordat het gerecht zijn warmte lang vasthoudt. Dit komt door het feit dat de appels veel vocht bevatten en dit zorgt ervoor dat het lang warm blijft.

Het is ook goed om op te letten dat bij hete bliksem de mond niet verbrand. Deze warme appels blijven gemakkelijk aan de gehemelte plakken, waardoor het verbranden mogelijk is. Naast de hete bliksem wordt vaak de bloedworst opgediend.

Lammetjespap

De kans is niet groot dat u besluit om dit gerecht klaar te gaan maken om vanavond lekker te gaan eten. Dit kregen de kinderen vroeger, die net van de borstmelk af waren. Het is een soort opvolgmelk. Naast kinderen, werd het ook vaak gebruikt voor zwakkere mensen. De lammetjespap wordt gemaakt van melk met bloem of meel, daarnaast werd er ook honing of basterdsuiker toegevoegd. Zo krijgt de lammetjespap iets meer pit en verdwijnt de flauwe smaak.

Balkenbrij

Het gerecht balkenbrij is een populair gerecht in Limburg, Gelderland en Twente. Dit gerecht word voornamelijk in de winter en het najaar gegeten. Het is een kostenefficiënt gerecht, want het word gemaakt van bouillon gekookt slachtafval. Naast het vlees wordt er boekweitmeel en speciale kruiden, die een zoete smaak afgeven toegevoegd.

Deze ingrediënten worden gekookt, zodat er een brij ontstaat. Dit lijkt op een brood, waar dan plakken van gesneden kunnen worden en kunt bakken. De balkenbrij is erg lekker op brood, vooral op het moment dat er bijvoorbeeld stroop wordt toegevoegd.

Drie-in-de-pan

Sinds mensenheugenis worden er in Nederland veel pannenkoeken gegeten. Het drie-in-de-pan gerecht is dan ook een variant op de pannenkoeken. In plaats van de grote, dunne pannenkoeken, worden nu kleine, dikke pannenkoeken gebakken. 

De kleine, dikke pannenkoeken zijn veel sneller klaar en zijn ook zeker voedzaam, omdat ze dikker zijn. Het hoofdbestanddeel was vroeger boekweitmeel, want het was namelijk veel te vinden op arme gronden. Nu wordt meestal voor drie-in-de-pan tarwebloem gemaakt en zo heeft het oerhollandse gerecht een modern jasje gekregen.

Zootje van paling

Dit gerecht van aardappelen en paling is voor het eerst klaargemaakt door vissers rondom het IJsselmeer. De visstamppot bestaat uit een pan met vis aardappelen, water en zout en werd klaargemaakt om de honger te stillen. 

Dit gerecht is heel voedzaam en ook snel klaar, waardoor een vaak gekozen gerecht was. Het is ook mogelijk om in plaats van paling te kiezen voor schelvis of schar. Op het moment dat alles voorhanden is, kunnen ook al deze vissoorten toegevoegd worden.

Blote billetjes in het groene gras

Ook dit heerlijke gerecht is ontstaan in Groningen en komt net als de hete bliksem geregeld uit de Groningse keuken. Dit bestaat uit aardappelen, snijbonen, witte bonen en rookworst. 

De blote billen zijn de witte bonen die een sterk contrast hebben met de snijbonen. Vroeger gebruikten ze gezouten snijbonen, omdat hierdoor de snijbonen langer bewaard konden worden.

Ontvang een vrijblijvend advies

Laat geheel vrijblijvend uw telefoonnummer achter en wordt door de meest geschikte maaltijdservice gebeld over de mogelijkheden.

Ontdek meer verhalen

blog

Stamppot is een oer-Hollands gerecht, toch?

Stamppot is een oer-Hollands gerecht, toch? Niets is minder waar, want het recept kregen we uit veel Zuidelijker windstreken. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog rond 1574

blog

Eetweetje venkel

Wortelen, spinazie en broccoli zijn groentes die we veel in de keuken zien, maar aan venkel wordt niet zo snel gedacht. Terwijl venkel een hele

Snel een maaltijdservice vinden…

Wilt u eenvoudig, snel en vrijblijvend een advies ontvangen? Laat dan uw gegevens achter en de meest geschikte maaltijdservice belt u op!